אופניים חשמליות ובטיחות בכבישים
אני, כמו מרבית העובדים בתל אביב והסביבה שנתקלים ברמה היום היומית בפקקים ובמחסור בחניה. עד להתחלת התופעה של ה"אופניים החשמליות" אני וחברי לא האמנו שיש מילוט ממצב וזה ולמדנו להשלים עם העובדה.
כיום שקשה לפספס את כמות וסוגי הדגמים השונים של האופניים החשמליות והקורקינט החשמלי המתרוצצים בסביבה התל אביבית החלטתי לבדוק את העינן ולשים קץ לתשתית התחבורה הלא מספקת בעליל שיש לתל אביב להציע לי. הדילמה בהחלטה אם לקנות או לא לקנות נבעה בעיקרה מהדימוי העלוב של האופניים החשמליות שהחל כטרנד לפני מספר שנים, של אלפי נהגים צעירים שועטים על מדרכות ארצנו.כמובן שהריבוי של התאונות לא תרמה רבות לדימוי זה.
האם האופניים החשמליות מסוכנות?
בקצרה: כן. באריכות: תלוי איזה אופניים רכשתם? ומי נוהג עליו? גם על רכב ניתן לומר שהוא מסוכן, אבל, בידיים הנכונות ועם טיפול נאות, הוא הופך לכלי נוח וידידותי. כך גם לגבי אופניים בכלל והחשמליים בפרט: רוכב אופניים שינהג ללא שמירה על חוקי התנועה, מהווה סכנה לציבור וכמובן גם לעצמו. לכן, גיל הרוכב חייב להיות בגיל בוגר והחוק קבע את גיל 14, כגיל שבו הנער כבר בוגר ואחראי לנהוג בתבונה. למרות שזה לא כך במציאות.. נחשפנו לאחרונה לסרטון שבו 2 נערים חוצים צומת, כאשר האחד נוהג והשני יושב מאחור ואז במרכז הצומת הם החליקו.. ישנה גם את התופעה שרוכבי אופניים צעירים שועטים על המדרכות ומסכנים את הולכי הרגל. למסקנה, גיל הרוכב צריך להיות בוגר, אבל לא רק. ההורים צריכים לקחת אחריות על ילדיהם ולא לאפשר למי שאינו מתאים לסכן את עצמו ואת אחרים עם האופניים.
גם איכות האופניים משפיעה על בטיחות הרוכב והולכי הרגל?
מרכיב נוסף שכדאי לקחת בחשבון , כשמשקללים את מרכיבי תאונות האופניים. כאשר ניתן כיום לרכוש אופניים חשמליות או אבזרים כמו מנוע וסוללה באינטרנט ושם אין גבולות וניתן להערים על המכס (לצערי, זו המציאות) בעוצמת המנוע המיובא. זה מביא למצב שבארצנו מסתובבים גם אופניים חשמליות מסוכנות ולא בטיחותיות בעליל.
רק לאחרונה נתקלתי באחת מערי הצפון ברוכב אופניים חשמליות שדהר עם אופניו במהירות של 50 קמ"ש בעלייה!! כאשר הצלחתי לברר על כלי הטיס הזה, התברר שהוא רכש באינטרנט מנוע בעוצמה של W1000!! כאשר החוק מתיר לייבא עד W250. גם הסוללה הייתה עוצמתית וכך הוא הפך אופני הרים רגילות לכלי משחית. בוא נניח שיש לו את המעצורים הטובים ביותר והכול תקין. מה היה קורה, לו הוא היה מעורב בתאונה? או שהוא היה נאלץ לעצור במהירות בגלל ילד שקפץ לכביש או שהיה שמן על הכביש…
חובה לקנות רק אצל יבואנים ומשווקים מורשים?
כשתיגשו לרכוש אופניים עבורכם או עבור הנער המתבגר, כדאי לרכוש רק אצל יבואן או משווק מורשה, כי הם נתונים לפיקוח והאופניים עוברים בדיקות מחמירות של מכון התקנים , משרד התחבורה , יש גם תקני בטיחות אירופיים ואמריקאים.
אופניים זולים עלולים לעלות ביוקר!
לגבי עלות אופניים חשמליות, רובם של זוגות האופניים המוצעות למכירה (לפי אתר זאפ) נע בין 3000-5000 ₪. כמובן, שיש זולים ויקרים יותר. אני רכשתי אופניים חשמליות של פישר במחיר ממוצע של 4000 בערך (ואני מאוד מרוצה. קיבלתי אופניים חשמליות מתקפלות, השלדה מאלומיניום תעופתי, יש בולם זעזועים קדמי כפול של SunTour , מערכת 7 הילוכים של SHIMANO עם הילוך לעליות, בלמים קדמיים דיסק ואחוריים איכותיים, מנוע W250 של 8FUN עם האצה מהירה, סוללת ליתיום 13 אמפר. האמפר הגבוהה מאפשר לי טווח נסיעה ארוך יותר. השירות שלהם מצויין, למרות שלא נזקקתי לו כמעט. והכי חשוב, הם היבואנים הרשמיים של פישר. כך שלאופניים שקניתי, יש אבא ואימא.
בדגמי האופניים החשמליים הזולים , תוכלו להבחין במנוע קטן וחלש יחסית, סוללה עם וולט ואמפר נמוכים (9-10 אמפר). אלו שני מרכיבים עיקריים שמשפיעים על איכות ומהירות הנסיעה וכמובן על המחיר. מלבד זאת, חלקי האופניים ובמיוחד החלקים החיוניים לבטיחות, כמו בלמים, צמיגים וכד' מיוצרים באיכות גרועה שאינה עומדת בתקן בטיחות.
לסיכום, אופניים חשמליות מומלצות. אבל, כדאי לקנות רק אצל יבואנים ומשווקים מורשים בעלי וותק רב בתחום.
No comments yet.